Чарлз Ла Троб роден в Лондон през 1801г. След период на вълнение,

...
Чарлз Ла Троб роден в Лондон през 1801г. След период на вълнение,
Коментари Харесай

Статуя с главата надолу на Чарлз Ла Троб

Чарлз Ла Троб роден  в Лондон през 1801г. След интервал на неспокойствие, което включва изкачвания в Алпите и пътешестване до Мексико с Уошингтън Ървинг, той в последна сметка е изпратен в Австралия, за да помогне в ръководството на другите колонии на Британската империя.

Въпреки неналичието на опит, той е назначен за първи лейтенант-губернатор на колонията Виктория, основана през 1851г.

Ла Троб беше образован благородник и мощен последовател на културните и просветителните институции и направи доста за подобряването на колониалната (сега държавна) столица Мелбърн. Той оказа помощ за възстановяване на водоснабдяването и сътвори разнообразни институции, в това число Градския университет, Държавната библиотека, Ботаническата градина и Кралската болница в Мелбърн.

Въпреки всичко това, доста исторически книги разказват Ла Троб за неефикасен водач. Той се завръща в Европа през 1854г. след единствено няколко години като вице-губернатор, поради гибелта на брачната половинка му, което редуцира времето му в Австралия.

Ето за какво чак относително неотдавна името и достиженията му станаха по-широко приети в Мелбърн.

Днес в града съществуват единствено две скулптури на Ла Троб. По-новият от двата, повдигнат в предния двор на Държавната библиотека Виктория през 2006г., е типичен бронзов монумент на историческа фигура, стояща на цокъл в изправена поза, облечена в публична униформа.

Вторият и по-ранен монумент не е прекомерно друг, като се изключи една много явна разлика – стои на главата си .

Обърнатата с главата надолу скулптура на Ла Троб, публично наречена „ Ландмарк “, е основана от скулптора Чарлз Роб. Статуята, висока 5 метра, беше открита през 2004г. и се намира в кампуса Bundoora на университета Ла Троб (също по този начин стоеше известно време пред жп гарата на Парламента, в резервата Гордън).

Изработена е от полиестерна смола, фибростъкло, полистирол, полиуретан и стомана и е боядисана, с цел да наподобява като бронзова.

Но за какво е обърната и стои на главата си? Неуважително ли е към Ла Троб, както някои настояват? Или има освен това в това известие?

Е, наподобява има няколко аргументи за обърнатата скулптура на Чарлз Ла Троб. Според описанието на формалния художник, „ творението се стреми да се оправи с напрежението сред престижа на паметника (като цивилен маркер и форма на портрет) и неговата „ непрозрачност “ в общественото пространство, като по едно и също време се обръща (и подкопава) към „ безавторския “ „ естеството на фигуративния монумент. ”

С други думи, скулпторът се опитвал да оспори обичайното възпоменание и потреблението на публични монументи на исторически персони. По подигравка на ориста обърнатият монумент издигна профила на Ла Троб по метод, по който една стандартна скулптура не би могла, с помощта на медийното внимание, което провокира.

Скулпторът също казва, че „ статуята въплъщава концепцията, че университетите би трябвало да „ прекатурват концепциите на главите си “.

Други наблюдаващи шеговито настояват, че статуята е била обърната с главата надолу, тъй като Ла Троб е по-известен в Англия и че от британска позиция паметникът въобще не е извърнат с главата надолу.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР